Zupa krem z dyni kojarzy nam się głównie z jesienią.
Rozgrzewa, syci i dodaje energii, w krótkie i chłodne dni. A co będzie,
jeśli do dyni, zamiast korzennych przypraw dodamy mango? Powstanie
zupełnie nietypowy mix, o intensywnym kolorze i słodkim, lekko
tropikalnym smaku. A do tego lekki i niskokaloryczny. Polecam! Smakując tę zupę przypominają się gorące, letnie dni.
Jeśli nie macie w domu dyni, możecie wykorzystać dynię mrożoną, ze sklepu. Spróbujcie koniecznie.
Składniki:
600g dyni (może być mrożona)
1 dojrzałe mango
1 cebula
1 łyżeczka masła
sól, pieprz, odrobina chilli
1l bulionu warzywnego
szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Dynię umyj, przekrój na pół, usuń miękki miąższ z pestkami, pokrój w kostkę, obierz ze skóry (ja w sezonie dyniowym zamrażam dynię już obraną i pokrojoną, żeby było szybciej).
Cebulę
posiekaj i zeszklij na maśle, gdy będzie złota, dodaj dynię, posyp gałką
muszkatołową i szczyptą chili. Smaż kilka minut, aż dynia się zarumieni i zalej warzywa bulionem. Gotuj
wywar ok. 20 min.
Mango obierz, odkrój miąższ od pestki i pokrój go w kostkę,
dodaj do zupy. Dopraw solą, pieprzem, a następnie zmiksuj zupę na
gładki krem. Spróbuj i jeśli potrzeba, dopraw do smaku.
Pięknie wygląda:)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie :)
OdpowiedzUsuń